"Πάμε μία βόλτα στο… μουσείο;" - Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά

Διεθνής Ημέρα Μουσείων 2012 - Εταιρία Ελλήνων Μουσειολόγων, Δημοτικά Σχολεία

Μελέτη - Σχεδιασμός: Εταιρία Ελλήνων Μουσειολόγων

Υλοποίηση: Αλεξάνδρα Μαραβέλια | Εκπαιδευτικός - Μουσειολόγος (ΜΑ)


Με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2012 «Τα μουσεία σε έναν κόσμο που αλλάζει: νέες προκλήσεις, νέες εμπνεύσεις» οι μουσειολόγοι βγαίνουν εκτός των τειχών. Με την επιλογή αυτού του θέματος το ΙCOM επιθυμεί να καταδείξει τον ρόλο των μουσείων σε έναν κόσμο που μεταβάλλεται σήμερα πιο γρήγορα από ποτέ. Οι ταχύτατες αλλαγές στο επίπεδο της κοινωνίας, της οικονομίας, της τεχνολογίας επηρεάζουν ολοένα και περισσότερο και το φυσικό περιβάλλον.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το σύγχρονο μουσείο πρέπει να γίνει περισσότερο ενεργό και δραστήριο. Το θέμα του φετινού εορτασμού αποτελεί μια επισήμανση της ανάγκης των μουσείων για μεγαλύτερη ενεργοποίηση, αξιοποίηση της τεχνολογίας και καλλιέργεια των νέων μέσων. 

Ο τίτλος του προγράμματος είναι «Πάμε μια βόλτα στο…μουσείο;» και απευθύνεται σε μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και συγκεκριμένα στους μαθητές της Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης. Στόχος του προγράμματος είναι να φέρουμε τα μικρά παιδιά πιο κοντά στο μουσείο, να παρουσιάσουμε μια εικόνα του σημερινού μουσείου που αλλάζει και να τους δώσουμε το έναυσμα να εκφραστούν, να θέσουν ερωτήματα αλλά και να γνωρίσουν τον Μουσειολόγο και το Μουσείο.

Τα θέματα που προσεγγίζουμε αφορούν τη σύνδεση καθημερινότητας και μουσείου, τα διάφορα είδη και κατηγορίες μουσείων, τη σχέση της εκάστοτε ομάδας παιδιών με το μουσείο, τα μουσεία του χτες σε αντιπαράθεση με τα μουσεία του σήμερα, τα εκπαιδευτικά προγράμματα των μουσείων για τα παιδιά και τη σχέση μουσείου-κοινού εστιάζοντας στην ταυτότητα του κοινού, για να καταλήξουμε ότι το κοινό είμαστε όλοι εμείς και τα παιδιά μαζί.