Αλεξάνδρα Μαραβέλια

Αλεξάνδρα Μαραβέλια

Η Αλεξάνδρα Μαραβέλια είναι απόφοιτος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Μουσειακών Σπουδών από το ίδιο πανεπιστήμιο. Επίσης, συμμετείχε σε προγράμματα μετεκπαίδευσης και επαγγελματικής εξειδίκευσης στη μουσειακή εκπαίδευση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, της Γλασκώβης και στο MoMA. 

Ως εκπαιδευτικός – μουσειολόγος, συνεργάζεται με μουσεία, βιβλιοθήκες και πολιτιστικούς φορείς με στόχο την ανάδειξη και την εκπαιδευτική αξιοποίηση της πολιτιστικής και φυσικής μας κληρονομιάς, μέσα από μεθόδους μη τυπικής εκπαίδευσης που ενθαρρύνουν την έρευνα, την αυτενέργεια και την ανακάλυψη. 

Από το 2003 έως και σήμερα, σχεδιάζει και υλοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα σε μουσεία και χώρους πολιτισμούς για οργανωμένες ομάδες κοινού, εντός και εκτός του φυσικού τους χώρου. Επίσης, σχεδιάζει εκπαιδευτικά εργαλεία που υποστηρίζουν τη μαθησιακή διαδικασία στο χώρο του μουσείου, διοργανώνει εκπαιδευτικές δράσεις για διάφορες ομάδες κοινού, επιμελείται εκπαιδευτικά προγράμματα και υλοποιεί εργαστήρια μουσειακής αγωγής για παιδιά και ενήλικες . 

Το 2019 ιδρύει το "Ελληνικό Κέντρο Πολιτιστικής και Μουσειακής Εκπαίδευσης", ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό κοινωφελούς χαρακτήρα με εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και κοινωνικό σκοπό. Καταστατικός σκοπός του Κέντρου είναι η προώθηση της πολιτιστικής και μουσειακής αγωγής σε ένα ευρύ φάσμα, με αποστολή παιδιά και ενήλικες να γνωρίσουν την πολιτιστική κληρονομιά μέσα από τεκμήρια του πολιτισμού, μουσεία, μνημεία και πάσης φύσεως χώρους πολιτιστικού, ανθρωπολογικού και φυσικού ενδιαφέροντος.

Υπό την αίγιδα του Ελληνικού Κέντρου Πολιτιστικής και Μουσειακής εκπαίδευσης, ιδρύει την ίδια χρονιά το Exploration Children's Museum, το πρώτο κινητό παιδικό μουσείο στην Ελλάδα και ένα από τα πρώτα κινητά παιδικά μουσεία της Ευρώπης του 21ου αιώνα. Με αποσκευές τα εκθέματα, τις συλλογές και τους ερμηνευτές μας, το Exploration ταξιδεύει παντού και δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες του να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τον πολιτισμό μέσα από το παιχνίδι. Αφιερωμένο στην υπηρεσία του παιδιού και της οικογένειάς του, το Exploration είναι ένα μουσείο που εμπνέει τα παιδιά να εξερευνούν, να ανακαλύπτουν και φυσικά να παίζουν!