Το μουσείο μάσκας είναι το μουσείο που αφηγείται την ιστορία, την τέχνη και τον πολιτισμό της μάσκας. Αν και συνδέεται απόλυτα με τη γιορτή των Αποκριών, η σημασία και η χρήση της ποικίλει ανάλογα με την περιοχή και την εποχή. Μάσκες που ξορκίζουν το κακό, μάσκες που προστατεύουν, μάσκες που ψυχαγωγούν τους ανθρώπους, μάσκες που σε μεταμορφώνουν σε κάτι άλλο. Οι συλλογές του μουσείου περιλαμβάνουν έναν μεγάλο αριθμό μασκών που διαφέρουν ως προς το είδος, την προέλευσή τους και τον τρόπο κατασκευής τους. Ανάμεσα στα εκθέματα, ο επισκέπτης μπορεί να ανακαλύψει ενδυμασίες και φορεσιές, εργαλεία και υλικά κατασκευής, αντικείμενα θρησκευτικά και τελετουργικά, φωτογραφίες και βιβλία.

Τι είναι, όμως, η μάσκα; Πόσες χρήσεις μπορεί να έχει; Ποιος ο ρόλος της στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων; Αλήθεια… πόσες διαφορετικές μάσκες υπάρχουν στον κόσμο;

Με αφορμή τη γιορτή των Αποκριών, τα παιδιά εξερευνούν τις μάσκες που κρύβονται στα Μουσεία Μάσκας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Παρατηρούμε χρώματα, σχέδια, υλικά και αναγνωρίζουμε παλιούς λαούς και ήθη/έθιμα με αφορμή την ίδια την μάσκα. Μεταμορφωνόμαστε σε αρχαία πνεύματα, θεούς, σούπερ ήρωες και σε Βενετσιάνους για να ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο και να γνωρίσουμε την ιστορία της μάσκας.