Το μουσεία της θάλασσας αφηγούνται τις ιστορίες του θαλασσινού νερού και της ζωής μέσα σε αυτό, αλλά παρουσιάζουν και την προσπάθεια του ανθρώπου να μελετήσει και να εξερευνήσει τα μυστικά που κρύβονται σε μεγάλα βάθη. Οι εκθέσεις αποτελούν μια μικρή αναπαράσταση των θαλάσσιων και υδάτινων περιβαλλόντων και των ακτών, ενώ υπάρχουν εγκαταστάσεις που φιλοξενούν ζωντανά εκθέματα. Ανάμεσα στα εκθέματα αυτά, ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει συλλογές οστράκων, κοχυλιών και θαλάσσιων ειδών, καθώς και επιστημονικό εξοπλισμό των ωκεανογράφων και των εξερευνητών της θάλασσας.

Τι μυστικά, όμως, κρύβονται στο βυθό της θάλασσας; Από τι αποτελείται το υδάτινο και θαλάσσιο περιβάλλον; Ποιους μπορούμε να συναντήσουμε εκεί; 

Με αφορμή την καλοκαιρινή ιστορία της Μαρίας, τα παιδιά μεταμορφώνονται σε δύτες και βουτούν μαζί της στην «Πολιτεία του Βυθού». Βλέπουν και αγγίζουν μοναδικά όστρακα και κοχύλια, παρατηρούν και καταγράφουν θαλάσσια φυτά και ζώα, ενώ ανακαλύπτουν τα χαρακτηριστικά του νερού στις μικρές κινητές δεξαμενές νερού. Ως ωκεανογράφοι, τα παιδιά εξερευνούν τη θάλασσα και ανακαλύπτουν τις ιστορίες που αφηγούνται τα Μουσεία Θάλασσας.