Το μουσείο Χριστουγέννων είναι το μουσείο που αφηγείται την πιο λαμπρή γιορτή του χρόνου μέσα από ποικίλα αντικείμενα-σύμβολα της γιορτής αυτής. Στις συλλογές του, εκτός από ένα μεγάλο αριθμό στολιδιών δέντρου και διακοσμητικά, δώρα και διάφορα χριστουγεννιάτικα δέντρα, καρτ-ποστάλ και κάρτες, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν περίτεχνες φιγούρες, χειροποίητα στολίδια, ακόμα και φάτνες ειδικής κατασκευής και περίτεχνα λαμπιόνια. Εκτός από την ιστορικότητα των αντικείμενων, πολλά από τα εκθέματα του μουσείου εξιστορούν ήθη και έθιμα των λαών, αξίες και συμβολισμούς της μεγάλης θρησκευτικής γιορτής.

Πώς γιορτάζονται, όμως, τα Χριστούγεννα σε όλο τον κόσμο; Από πού προήλθαν οι διάφορες χριστουγεννιάτικες μας συνήθεις; Τι συμβολίζει το κάθε στολίδι;

Με αφορμή ένα σκονισμένο κουτί από τη σοφίτα, τα παιδιά ανακαλύπτουν τις ιστορίες των πιο διάσημων χριστουγεννιάτικων στολιδιών. Αγγίζουν και παρατηρούν αντικείμενα, ανακαλύπτουν τη χώρα προέλευσή τους και αναγνωρίζουν τη σχέση τους με τα ελληνικά χριστουγεννιάτικα έθιμα. Τα παιδιά πλάθουν τις δικές τους ιστορίες και δημιουργούν τα δικά τους χριστουγεννιάτικα στολίδια, ενώ ανακαλύπτουν τις συλλογές και τις ιστορίες που αφηγούνται τα μουσεία Χριστουγέννων.