"Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει…" - Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά / ενήλικες και επιμόρφωση εκπαιδευτικών

Μουσείο Καζαντζάκη - Πρόγραμμα προσέγγισης: “Το Μουσείο Καζαντζάκη ταξιδεύει…”

Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Ρεθύμνου, Κουνδούρειος Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Αγίου Νικολάου, Οικία-Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου Χανιών

Μελέτη - Σχεδιασμός: Αλεξάνδρα Μαραβέλια | Εκπαιδευτικός - Μουσειολόγος (ΜΑ)

Υλοποίηση: 2015 - 2016


Το Μουσείο Καζαντζάκη (ΜΝΚ), τη φετινή σχολική χρονιά 2015-2016, θα ταξιδέψει στους τέσσερις νομούς της Κρήτης, διευρύνοντας τις υπηρεσίες του προς το κοινό του. Το ΜΝΚ θα επισκεφτεί το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο, τα Χανιά και τον Άγιο Νικόλαο, προσφέροντας τη δυνατότητα σε παιδιά, οικογένειες και εκπαιδευτικούς να γνωρίσουν τον κρητικό συγγραφέα μέσα από τις δράσεις του και να ενημερωθούν για το εκπαιδευτικό του έργο.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, θα πραγματοποιηθεί βιωματικό σεμινάριο για εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, που θα ενημερωθούν σχετικά με την εκπαιδευτική πολιτική του Μουσείου, αλλά και τα εκπαιδευτικά του προγράμματα, ενώ θα πραγματοποιηθούν δύο εκπαιδευτικά προγράμματα για οικογένειες και παιδιά δημοτικού:

«Αναφορά στον Γκρέκο»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για γονείς και παιδιά από 3 έως 6 ετών

Ο Νίκος Καζαντζάκης «αφηγείται» τη ζωή του μέσα από το βιβλίο Αναφορά στον Γκρέκο, συστήνοντας την οικογένειά του, ανακαλώντας αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία, ταξιδεύοντας σε μακρινές χώρες. Ποιος ήταν ο πατέρας του; Ποια μυρωδιά θυμίζει τη μητέρα του; Μέχρι πού ταξίδεψε; Μέσα από μυρωδιές, γεύσεις, τραγούδια και ζωγραφιές, τα παιδιά ανακαλύπτουν τα πιο κρυφά μυστικά της ζωής του Καζαντζάκη.

 «Αναζητώντας το χαμένο βιβλίο…»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα για παιδιά από 7 έως 12 ετών.

Τι βιβλία έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης; Ποιος είναι ο Μέγας Αλέξανδρος; Ποια ιδέα κουβαλάει ο καπετάν Μιχάλης; Τα παιδιά γνωρίζουν τα βιβλία του συγγραφέα και ανακαλύπτουν τους Καζαντζακικούς ήρωες, τις ιστορίες και τα ιδανικά τους. Αλήθεια… ποιο βιβλίο θα έγραφε ο Νίκος Καζαντζάκης για τον φίλο του Ελευθέριο Βενιζέλο;